25 грудня 1943 року почалося визволення Андрушівського району від фашистських загарбників

Спочатку звільнили від ворога Яроповичі, Вербів (зараз Любимівка). Наступного дня визволяли Зарубинці, Лісівку, частину Волиці, Бровки Перші, Міньківці, Городківку.
27 і 28 грудня наші війська зайняли повністю Волицю, Гардишівку. Далі вигнали фашистів з Нехворощі, Забари. 29 грудня точилися бої в напрямку Червоного і 30 грудня були звільнені усі села району.
При визволенні Андрушівщини загинуло близько 2 тисяч бійців, які назавжди залишилися в братських могилах на нашій землі.
Вшановуємо тих, хто захищав наш край і повернувся сюди після Перемоги. Один з тих, хто визволяв Андрушівщину, нині проживає у місті – це Шломов Іван Іванович, якому присвоєнно звання Почесного громадянина міста. Велика шана всім, хто воював на інших фронтах, хто не повернувся з поля бою і тим, хто залишився живим.
Пам’ять про визволення свято шанується на Андрушівщині. Керівництво району, громадськість, учнівська молодь оточують турботою ветеранів., родини полеглих фронтовиків, бережуть братські могили, пам’ятники.
Сьогодні в районі залишилося менше двохсот фронтовиків, у місті – менше п’ятдесяти. Війна живе у їх спогадах, ранах. А нагороди за бойову звитягу й досі знаходять визволителів.
Пам’ятають свої героїв і в республіках колишнього Радянського Союзу. В минулому році Білорусь визначила 65 – річчя звільнення своїх земель і нагородила фронтовиків, які брали участь у її визволенні. Серед таких – 11 жителів нашого району, які удостоєні медалі “За визволення Білорусії”, з них 6 фронтовиків проживають в Андрушівці. Нагороди їм в день визволення районну вручали заступник голови районної державної адміністрації В.І. Горкун та голова районної ради В.Б. Шпаківський.
30 грудня ц .р., в день визволення району від німецько – фашистських загарбників, представники районної державної адміністрації, районної ради, колишні фронтовики, представники громадськості поклали квіти до братської могили, монумента на Алеї Слави та до обеліска Слави.

Андрушівська районна державна адміністрація